Historiaa

Joutjärven Tapulitytöt perustettiin vuonna 1961.  Alueella toimi ennestään poikalippukunta Sinisissit (perustettu 1957), ja heidän esimerkkinsä innoittamina tytöt halusivat oman lippukunnan. Lippukunnan nimeksi valittiin aluksi poikien ehdotuksesta Sinisiskot. Noin vuoden kuluttua nimi jouduttiin kuitenkin muuttamaan, koska keskusjärjestön lippukuntarekisterissä oli jo Sinisiskot-niminen lippukunta. Lippukunnan kokoontumispaikka oli uudella Joutjärven kirkolla kellotapulin juurella ja siitä juontaa juurensa lippukunnan nykyinen nimi.

Lippukunta järjesti aktiivista leiritoimintaa ja edustusvartiot osallistuivat erilaisiin partiotytöille järjestettyihin kilpailuihin. Historian kirjat kertovat mm.,  että kodin taitojen kilpailun on voittanut Tapulityttöjen kisavartio herkullisella kiisselillä.

IMG_2697

1970 -luvun aikana lippukunnan toiminta hiipui ja lopahti vuosikymmenen lopulla lähes kokonaan.  Toiminta alkoi pikku hiljaa uudestaan 1980 -luvun alussa, kun Heinolassa partioinnostuksen saanut Anne Loihuranta muutti perheensä kanssa Joutjärven kirkon läheisyyteen ja aloitti vartion pitämisen kirkolla.  Parhaimmillaan Anne piti kolmeakin ryhmää kerrallaan, kunnes hänen vartiolaisistaan kasvoi vartion- ja laumanjohtajia uusille ryhmille.

Vähitellen myös Ahtialaan ja Kunnakseen saatiin toimintaryhmät ja niin toiminta laajeni ja lippukunnan jäsenmäärä kasvoi.  Välillä johtajapulasta johtuen on ollut vähemmän ryhmiä toiminnassa, välillä taas  enemmän. Viime vuodet jäsenmäärä on pysytellyt noin 80 Tapulitytön tienoilla. Lippukuntamme toiminta on laajentunut myös Kariston alueelle 2000 -luvun lopulla.

Lippukunnan viettäessä 50-vuotisjuhlavuotta vuonna 2011 saatiin yhteys myös moniin lippukuntamme alkuaikojen partiolaisiin perustajajäsenistä alkaen. Iäkkäämmille Tapulitytöille perustettiin perinteitä kunnioittaen oma Öhkä-vartio, jonka voi tavata mm. lippukunnan tapahtumissa.